Tiszaigari Arborétum


A 2016-2017 évben elvégzett felújítási és növényállomány fejlesztési folyamat végeredményeként új fényben tündököl a Tiszaigari arborétum. 
 
 Már a bejárat előtt a megújult parkolóból impozáns látvány tárul az ide látogató elé. Fantáziadús tervező által megálmodott, remekül kivitelezett új fogadó épület várja az érkező látogatókat, akik egy igazi - mesterember által készített,- páratlan szépségű, kunkapun haladhatnak keresztül.  Az elmúlt évtizedekben többször is elkészített fejlesztési elképzelések és tervek most végre gyakorlati megvalósításra leltek. Az eddig irodaépületként funkcionáló épület kulcsos házzá történő átalakítása lehetővé teszi kutatók, iskolai táborozók, hosszabb idejű itt tartózkodását is. 
 
 
A meglévő gazdasági épület felújítása munkások kulturált elhelyezését, a fenntartáshoz nélkülözhetetlenül szükséges műszaki eszközök, szakszerű tárolását oldotta meg. Megtörtént a sétautak részleges felújítása, teljesen kicserélték a növényjelző táblákat, de újjá épült az arborétumot körbe vevő kerítés is.
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A növényállomány bővítésének folyamata egy 43 darabból álló tölgy fajtagyűjtemény kialakításával kezdődött el, melyet 65 cserje- és 14 rózsafajta ölel körül. A bemutatásra kerülő fafajokat, a helytörténeti érdekességeket új ismertető, eligazító táblák jelzik. A korábban kialakított gyűjtemény felülvizsgálata folyamatos, a kipusztult egyedek cseréje az arborétum új vezetőjének szakmai felügyelete mellett zajlik. 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az Arborétum alapító Széky Péter emlékének tisztelegve a NEFAG Zrt emléktáblát helyezett el az új kulcsos ház falán. 
 
Az Arborétum rövid története
 Széky Péter tiszaigari földbirtokos és hadmérnök 1867-évben a Habsburg kastélykertek hatására kezdte el a sétakertnek induló arborétum telepítését két kataszteri holdon. Széky a közeli területekről ültetett át több éves erős egyedeket, amelyek jobbára az Alföldön őshonos fafajokból álltak: kocsányos tölgy, fekete nyár, fehér nyár, tiszafa, berkenye, fehér fűz, magas kőris. Az ültetést úgy igyekeztek végezni, hogy az természet közelinek tűnjön.
Munkáját fia ifj. Széky Péter folytatta, aki kilenc holdra bővítette a kertet, barátja a szarvasi Bolza Pál segítségével 1874-ben.   Ekkor vette kezdetét a hazai domb és hegyvidéki elterjedésű fák cserjék, valamint a nem őshonos növényfajok telepítése a sétakertben, ami 1920-ig tartott. Az ültetvény gondozásában ápolásában, kezdetben Springer Antal kertész és Sánta István nyújtott segítséget. A sétakert mellett faiskolát is alapítottak, melynek növényi anyaga az ország számos arborétumában és közterén megtalálható. Az 1880-as évektől gyümölcsfával is foglalkoztak, a kastély közelében melegházat építettek, hogy a szaporítási munkákat itt kezdjék el. A II. világháború után folyamatos volt a fák kivágása, pusztítása. 1951-től a Szolnok Megyei Állami Erdőgazdaság kezelésébe adták az arborétum területét.
1954-ben kezdődött az értékek felismerése, majd ismét megindult a díszfaiskolai termesztés. 1958-ban a kertet 20 hektárra a növelték. 1976-ban az arborétumot országos jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánították.
 
 Az elkészült fejlesztés régi álom teljesülését jelenti mindazok számára, akik szívükön viselték a páratlan értéket képviselő gyűjtemény sorsát és aggódtak a létesítmény jövőjéért.  Az arborétumban zajló események önálló web oldalon lesznek követhetők
 
Látogatás rendje: 
Az arborétum egész évben látogatható,
minden nap 8-17 óra között.

Belépőjegy ára 400 Ft/fő.

  A belépőjegy a jegykiadó automatában váltható, mely a következő érméket fogadja el: 50 Ft, 100 Ft, 200 Ft.

 
Előzetes bejelentkezés esetén szakmai vezetést biztosítunk.
Érdeklődni: a + 36-20-382-9563 telefonon Blaskó Mihály arborétum vezetőnél lehet.
 
 
A Tiszaigari Arborétum minden hónapban szervezett programokkal is várja a látogatókat, bővebb információ:
 
 
Kellemes időtöltést és felfedezésekben gazdag élményeket kíván a fenntartó

NEFAG Zrt. Szolnoki Erdészete
Tel.: (56) 523-010
Fax: (56) 512-120
E-mail:szolnok@nefag.hu
 
 
 
 

Tiszaigari csodák

A megújult Tiszaigari Arborétum számtalan természeti szépséget rejt, érdemes ezeket személyesen felfedezni. Jakab Tibor, hevesi természetfotós a színekkel és formákkal játszva örökítette meg az apró csodákat, az egyszerűben rejlő különlegességet.

 

             

 

 

   

 

   

A fotók alapján "Minek nevezzelek?" játékra hívjuk az érdeklődőket a facebook oldalunkon, mely ide kattintva érhető el. Kiben milyen gondolatokat, asszociációkat ébreszt egy-egy kép, ezek alapján milyen címet adna neki? Várjuk hozzászólásként a képek címeit, a legötletesebbeket ajándékkal jutalmazzuk.