Nini, egy nünüke!

Április a virágzás, a természet kinyílásának hónapja. Nemcsak a növényeket érinti a kikelet, a hozzájuk kapcsolódó állatok is egyre nagyobb létszámban és változatosságban jelennek meg. A nünükék április és május között kerülnek szemünk elé, főként a melegebb vidékeken, száraz erdők, füves-sztyeppes területek környékén.

Mikrokozmosz egy csepp vízben

Lenyűgözően érdekes és izgalmas világ tárul elénk, ha mikroszkóp segítségével felnagyítva tanulmányozzuk a természetes vizek, például egy erdei tó szabad szemmel alig látható élőlényeit.

A baglyok étlapjának rejtelmei

A telelő csapatokba összeverődő erdei fülesbaglyok a hideg hónapokban gyakran húzódnak be lakott területekre, így akár láthatjuk őket nappal a város közepén is egy-egy nagyobb fán pihenni. Az éjszakai vadászok táplálkozását nagyon ritkán tudjuk megfigyelni, viszont a bagolyköpeteknek köszönhetően megtudhatjuk, hogy mit fogyasztottak. Mik ezek a sok mindenről árulkodó életnyomok?

XXV. Kaán Károly Országos Természet- és Környezetismereti Verseny

Honlapunkon elérhető a 2017. évi Kaán Károly Országos Verseny házi fordulója.

Az év ünnepeltjei 2017

Évről-évre a szakmai szervezetek megválasztják, vagy a közönséggel megszavaztatják, hogy az egyes élőlénycsoportokban mely faj kapja az Év fája, madara, emlőse, gombája, rovara stb. kitüntető címet. A kezdeményezés célja, hogy az év során nagyobb figyelem forduljon a cím birtokosai felé, jobban megismerjék őket az átlagemberek, és megtudják azt is, hogy a hétköznapok során mit lehet tenni ezen fajok védelme érdekében. Mely növények, állatok, gombák érdemelték ki 2017-ben a kiemelt figyelmet?

Madáretetési Kisokos

A téli madáretetés a telet hazánkban töltő madárfajok számára könnyebbséget, a tevékenységet végző emberek számára pedig örömteli perceket és remek megfigyelési alkalmakat hoz. Néhány hasznos tanács olvasható a következő összefoglalóban.

Őszi színpompa

Ősszel a természetet járva, vagy akár a városban is szemet gyönyörködtető a fák és cserjék őszi lombszíneződése, mely látványt érdemes elraktároznunk a szürkébb téli napokra. Az esztétikai élményen túl vessük bele magunkat kicsit mélyebben a témába! Vajon biológiai szempontból hogyan magyarázható meg a jelenség?

Kaán Károly Természet- és Környezetismereti Verseny 2016

Honlapunkon elérhető a 2016. évi Kaán Károly Természet- és Környezetismereti Verseny iskolai fordulója.

"12 hónap az erdőben" - március

Madaraink egy része odúköltő, viszont általános természetvédelmi probléma -amely a Széchenyi Parkerdőre is igaz-, hogy a költéshez megfelelő méretű üregek képződésére és készítésére alkalmas vastagságú fák száma eléggé alacsony. Hogyan segíthetjük mi ezen madarak családalapítását? 

„12 hónap az erdőben”- február

Miből tudhatjuk meg egy fáról, hogy korábban bagoly pihent ott? Legbiztosabb jelét ennek a földön találhatjuk meg, a bagolyköpet formájában. Ez az életnyom nemcsak a bagoly előfordulásáról árulkodik, hanem az étlapjáról is. Hogyan keletkezik és miből áll a bagolyköpet? Részletes válasz itt olvasható.

Mi erdőnk

A Mi erdőnk 2015. évi, 5. évfolyam első számában található Kalandra fel! gyerekoldalt ez alkalommal a NEFAG Zrt. munkatársai készítették.

Kaán Károly Természet- és Környezetismereti Versenyfeladatok 2015

Honlapunkon elérhető a 2015. évben megrendezésre kerülő Kaán Károly Természet- és Környezetismereti verseny iskolai fordulója! A hagyományoknak megfelelően a Versenybizottság február 1-ig elkészítette az iskolai fordulóhoz ajánlott feladatokat.

12 hónap az erdőben- január

Madárfészek keresés a Széchenyi Parkerdőben

12 hónap az erdőben - december - A gubacsok változatos világa

A gubacs, vagy -ahogy a régi népnyelvben hívták- guba elsősorban fás szárú növények szöveteiben létrejövő kóros sejtburjánzás, melynek kifejlődését egy idegen szervezet (pl. vírus, baktérium, gomba fonálféreg, rovar, atka) váltja ki. A rovarok közül leggyakrabban a gubacsdarazsak és a gubacslegyek játszanak szerepet a kialakulásukban.

12 hónap az erdőben - november - A kései meggy őszi színpompája

A Széchenyi Parkerdő cserjeszintjében a leggyakoribb faj a kései meggy (Prunus serotina), amely főként ősszel válik feltűnővé az élénk sárgás-vöröses lombszíneződése miatt. Ez a fafaj gyakran csak cserjetermetet ér el, de akár 25 méter magasságúra is nőhet. Miről ismerhető fel a kései meggy?

Kaán Károly Természet- és Környezetismereti Versenyfeladatok 2014

Honlapunkon elérhető a 2014. évben megrendezésre kerülő Kaán Károly Természet- és Környezetismereti verseny iskolai fordulója!

A hagyományoknak megfelelően a Versenybizottság február 1-ig elkészítette az iskolai fordulóhoz ajánlott feladatokat.

Kaán Károly Természet- és Környezetismereti Versenyfeladatok 2013

Hagyományainknak megfelelően idén is megrendezzük a Kaán Károly Természet- és Környezetismereti verseny megyei fordulóját!
A hagyományoknak megfelelően a Versenybizottság február 1-ig elkészítette az iskolai fordulóhoz ajánlott feladatokat.

Az álcázás mesterei

Természet titkai

Tiszavirág

Bálint Dénes előadást készített a 2000-ben lezajlott katasztrófáról, aTisza cianiddal való szennyeződéséről és ezzel kapcsolatban, Európa legnagyobb kérészfajáról, a Tiszavirágról.

Nagy Viktória a 2011-es Kitaibel Pál Középiskolai Biológiai és Környezetvédelmi Tanulmányi Versenyen 3. helyezést ért el.

A Széchenyi István Gimnázium végzős, biológia tagozatos tanulója, szakkörösünk volt és a vizes mikroélőhelyeket vizsgálta a Széchenyi Parkerdő területén.

2013. Év fája és madara

Az év fája a házi berkenye, év madara a gyurgyalag.

2013.03.22.

Madarak és Fák Napja Országos vetélkedő területi fordulójának feladatlapja és megoldása

Idén is megszerveztük a már több éves múltra visszatekintő Madarak és Fák Napja Országos vetélkedő területi fordulóját a NEFAG Zrt. Erdei Művelődési Házában. Csapataink száma 12 volt, amivel országos szinten a második helyet értük el.