Szarvasgomba

 

Magyarországon, természeti adottságai révén, kiváló szarvasgomba termőhelyek találhatóak.

A szarvasgomba gyűjtése a régi időkben sertésekkel történt. Manapság már csak alkalmassági vizsgát tett kutyával kereshet a Gyűjtő. A szarvasgomba keresést / gyűjtést törvény szabályozza, erdőgazdálkodói engedélyhez kötött hazánkban.

Többféleképpen fogyasztják a főként fűszerként használt szarvasgombát. Az igazi gourmanok szerint az enyhe ízű ételekhez illik, amely nem nyomja el a zamatát. Fontos tudni, hogy a fekete szarvasgombák (nyári, téli, nagyspórás) illatanyagai zsírban és olajban oldódnak, magas hő hatására elbomlanak. A fehér szarvasgombák közül az isztriai, fehér és homoki szarvasgomba bír kiemelt jelentőséggel hazánkban. A homoki akácosokban megtalálható homoki szarvasgomba igazi „hungarikum”, édes íze miatt is különleges.

A NEFAG Zrt. 2008. év óta foglalkozik aktívan a nyári szarvasgomba hasznosításával. Célkitűzéseink között szerepel gombatermő ültetvények létesítése, illetve a szarvasgomba szempontjából kiemelt jelentőségű erdők rendeltetésének megváltoztatása, fatermesztési cél helyett földalatti gombatermesztési célra. Az érintett területeken figyelemmel vagyunk az erdőfelújítások célállományainak megválasztásakor is a földalatti gombákra.

Az ország egyik legjobb szarvasgomba lelőhelyei a Jászságban lévő tölgyesek, s ezek közül is magasan kiemelkedik a Társaság kezelésében lévő Jászkiséri „Tomi-erdő” és a Jásziványi kis erdő. A Társaság - az illegális gyűjtést és az élőhelyek tönkretételét megelőzendő - hosszú távú bérletbe adta ezeken a területeken a gombagyűjtés jogát.

A területen a leggyakoribb szarvasgombafaj a nyári szarvasgomba (Tuber aestivum).

A szarvasgombagyűjtést a kezelési területen kizárólag a Társaság által kiállított arcképes gyűjtési engedély birtokában lehet folytatni. (További részletek a Tájékoztató címszó alatt.) 

  A szarvasgomba gazdálkodás bemutatása

 

     

Bővebben:    szarvasgomba_prospektus_21007.pdf

 Szarvasgombás receptek

  szarvasgomba_etelek_21012.pdf